Saturday, October 29, 2011

Hijab i praksis

Hørte på kveldsnytt i kveld at ”Lang hijab holder på rive Lunner kommunes integreringsprogram i filler.” (http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7853756). Jeg er overrasket hvis reportasjen til NRK er nøyaktig.


Ja, fotsid hijab er en utfordring i arbeid med renhold. Ja, det er også en utfordring i arbeid med små barn, og ved sykehjem også. Men finnes det ikke andre jobber for somaliske damer i Norge? Jeg vet godt at dette er arbeidsområder kvinnelige flyktninger fra mange land sier at de ønsker å jobbe med når de kommer til Norge, fordi dette er ting de allerede kan mye om. Men er det ikke en del av vår jobb som flyktningkonsulenter å hjelpe den enkelte flyktning med å se sine muligheter? Jeg ser ikke hvordan en fotsid hijab for eksempel kan være til hinder for en forfatter, en portrettfotograf, en arkivmedarbeider.


Det er snakk om realitetsorientering. Hvis en dame har et sterkt ønske om å bli hjelpepleier, så må hun få vite hva som kreves – også hva slags klesdrakt som er OK. Det gjelder for alle oss andre også, som min gode venninne @RosaSkyer sier: ”høye hæler, akrylnegler og lange øredobber er også et problem i arbeid med hygiene.”


Hvis damen er soleklar på at hun ikke vil ta av seg den lange hijaben, må hun få muligheten til å tenke ut nye karrierevalg – ikke få til svar at enten tvinger vi den av deg, eller så mister du introduksjonsstønaden! Det er ikke å ikke ville ”rette seg etter de regler som gjelder”, slik Per Kristian Foss sier, for det ligger ingen tvang i introduksjonsloven som sier at enhver kvinne skal på praksis innen renhold, omsorg eller arbeid med barn. Derimot står det i Introduksjonslovens kapittel 2, §4 c at ”programmet skal […] inneholde tiltak som forbereder til videre opplæring eller tilknytning til yrkeslivet.” Det vil si at deltakeren skal gjennom for eksempel en periode i språkpraksis, men det ligger altså ingen føringer på hva slags type arbeidsplass dette skal foregå på.


Jeg vet godt at det er mange utfordringer i å jobbe med introduksjonsprogrammet. Men come on: stanse programmet til folk på grunn av hva de har på seg? Sende dem over på sosialhjelp igjen i stedet for å veilede dem mot en jobb de kan utføre? (Det går sågar an å jobbe med å ”overtale” damene om å gå over til en kortere hijab, men dette sier jeg i parentes, for det kan jo diskuteres hvor moralsk riktig det er. Men det går absolutt an å bruke tid på virkelig realitetsorientering og forklaring av konsekvenser.)

1 comment: